Lust u nog een pannenkoek?

Een tijdje geleden werd ik gebeld door de oudste zoon van een jonger vriendinnetje. Het ventje zit op basisschool de Fontein in Capelle aan den IJssel.

Hij vroeg mij of ik zin had om op 18 maart op zijn school pannenkoeken te komen eten. Het was de bedoeling dat hij wat oudere gasten zou uitnodigen.

Ik ben dus een senior en zei spontaan ‘Ja dat lijkt me leuk, lekker en gezellig, ik kom.”

Blij antwoordde hij mij dat zijn opa mij op zou halen en weer thuis zou brengen. Nou dat was natuurlijk helemaal geweldig. Voor de deur instappen en weer uitstappen en tussen door die lekkere lunch mmmmm,ik had er al zin in.

Afgelopen vrijdag was de dag en ik ging vol verwachting met zijn opa mee, een man die ik ook al heel erg lang ken, dus direct “ouwe jongens, krentenbrood”

Maar daar gingen we niet voor, nee het ging om de pannenkoeken.

Toen we de school binnen liepen was het al meteen een gezellig binnenkomen, want de leerlingen kwamen met briefjes waar nummers op stonden en vroegen of ze onze jassen netjes weg konden hangen.”ja graag’ was ons antwoord, we kregen een corresponderend briefje in onze handen gedrukt en op vertoon daarvan kregen we onze eigendommen later weer terug.

Het was heel professioneel geregeld. Deze jongelui konden wat mij betreft zo in de Doelen aan de slag. Wij vonden een plek op de hoek van een tafel en al gauw kwamen er twee andere mensen ons gezelschap houden.

Ook nu waren er leerlingen die vroegen wat we wilden drinken, er was melk, water, thee en koffie.

Al gauw hadden we een lekkere beker met koffie voor ons staan. Die was om te beginnen al erg goed van smaak, dus dat beloofde wel wat voor de rest.

Er stonden schaaltjes met suiker en jam en de bekende flesjes stroop ontbraken ook niet.

De tafels kleurig gedekt met rood/witte tafel kleedjes. Het geheel zag er vrolijk uit. Het gaf een Oud-Hollandse sfeer,het deed mij denken aan het erf van een boerderij waar men bij goed weer ook buiten een pannenkoekenfeest gaf. Ook de versiering door middel van vlaggetjes viel mij op. En de sfeer van al die mensen die er waren, zo leuk dat er zoveel mensen gehoor hadden geven aan de uitnodigingen van de kinderen.

Maar toen….ja joepieeee,  daar werden de pannenkoeken geserveerd, als echte kelners deden de leerlingen hun best om dat netjes te doen. De buiging als een knipmes had men kunnen verwachten, maar dat zou niet wijs zijn met de bekers hete thee en koffie in de handen en de bordjes met de lekkernij, waar we voor gekomen waren, er op.

Mmmm eet smakelijk zeiden we tegen elkaar, en wat was het heerlijk, mijn voorkeur ging uit naar de jam ,en ik heb twee van die lekkere baksels gegeten. Was voor mij voldoende, maar het deed me plezier dat er waren die voor nog wat extra’s kozen, want zoveel enthousiasme hadden de leerlingen ,en zij die stonden te bakken ,toch wel verdiend.

Aan het einde van deze heerlijke lunch werden onze jassen op vertoon van ons briefje weer aan ons uitgereikt met de vriendelijk woorden “Dank u dat u er was, en tot ziens”

Wat een geweldig mooi initiatief van uw school, de gasten hebben het erg naar hun zin gehad en volop genoten. In gedachte geef ik nog een applaus voor allen die dit zo gezellig, leuk en lekker hebben gemaakt

Met een hartelijke groet van

Dinie Visschers-de Wit